Να κάνω το εμβόλιο ή να μην το κάνω;
Του Μιχάλη Χαιρετάκη
Η τελική απόφαση για τον εμβολιασμό ή όχι του κάθενός είναι προσωπική ευθύνη απέναντι όχι μόνο στον εαυτό του αλλά και στους δικούς του. Φυσικά για να πάρεις τη σωστή απόφαση που δεν θα πρέπει να είναι είτε κάτω από ψυχολογική απειλή θα πρέπει να έχεις τα σωστά δεδομένα στο μυαλό σου.
Δεν ξέρω γιατί, τον τελευταίο μήνα οι μετοχές όλων των φαρμακευτικών εταιρειών που βγάζουν τα νέου τύπου εμβόλια αντί να ανεβαίνει η χρηματιστηριακή τους αξία κατακρημνίζονται. Δεν είναι μόνο η μία από αυτές αλλά όλες τους.
https://www.facebook.com/mheretakis/posts/3846016875450205
Αφορμή για την αναζήτηση ήταν το άρθρο του εκλεκτού διαδικτυακού μου φίλου Γιώργου Αδαλή
https://www.facebook.com/adalisgeo/posts/3893754997347995
όπου μου έδωσε την αφορμή να κοιτάξω και την πορεία των μετοχών των άλλων τριών εταιρειών που είναι πολύ πιό αποκαρδιωτική. Πέρα όμως από αυτό, το γεγονός ότι οι δοκιμές των εμβόλιων αυτών έγιναν κάτω από πίεση χρόνου σε πολύ πολύ μικρότερους χρόνους από τους προβλεπόμενους θα μπορούσε να προκαλέσει εύλογη ανησυχία. Το να λέει κάποιος ότι το εμβόλιό μου είναι απόλυτα ασφαλές και καταπολεμάει με απόλυτη επιτυχία τον κορονοϊό χωρίς την ίδια ώρα να μπορεί να απαντήσει σε ουσιαστικές ερωτήσεις όπως το από που προήλθε ο ιός, αν το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις, αν προσφέρει ανοσία και για τη μετάδοση και για πόσο χρονικό διάστημα πραγματικά προστατεύει ακούγεται φαιδρό.
Το ίδιο φαιδρό είναι το επιχείρημα που θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι η τεχνολογία κάνει άλματα και ότι έχουν αναλύσει τόσο καλά το ανθρώπινο σώμα και το dna που είναι πλέον εύκολο να βγάζουν πολύ γρήγορα αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα, ενώ την ίδια ώρα που τα λέει αυτά γίνονται εξαντλητικές δοκιμές δεκάδων χιλιάδων ανθρωποωρών για τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων ή αεροσκαφών.
Μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές όταν τον βάζουν να υπογράψει ότι συναινεί να εμβολιαστεί ακόμα και αν δεν γνωρίζει τις παρενέργειες που μπορεί να είναι θανατηφόρες; Ο εμβολιαζόμενος έχει την πλήρη ευθύνη ακόμα και για το θάνατό απο παρενέργεια του εμβολίου. Ο εμβολιαζόμενος, δεν έχει μόνο ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους του αλλά και απέναντι στην οικογένειά του για να τρυπηθει χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες και να υπογράφει τέτοια χαρτιά.
https://www.facebook.com/photo?fbid=3848140745237818&set=a.140076829377580
Θα μου πείτε δεν έχει πεθάνει ακόμα κανένας από τα εμβόλια ενώ πεθαίνουν δεκάδες χιλιάδες από Covid. Είναι θέμα οπτικής. Αν κάποιος μη εμβολιαζόμενος έχει υποκείμενο νόσημα και είναι θετικός στον covid προσμετράται ως αιτία θανάτου ο covid ακόμα και στην περίπτωση που είναι εγκεφαλική αιμορραγία όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μερικούς μήνες πρίν.
https://www.facebook.com/mheretakis/posts/3848948428490383
Στην περίπτωση όμως που κάποιος αρρωστήσει σοβαρά ή ακόμα και καταλήξει μετά από εμβολιασμό τότε πάντα φταίει το υποκείμενο νόσημα και αν δεν έχει θα το εφεύρουν κάποιοι όπως αυτοί που μιλούσαν για διαβήτη και πάχος για τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Σε αυτούς που διακινούν με τόση ευκολία fake news απαντάει η σύζυγός του εδώ:
https://www.facebook.com/mheretakis/posts/3848169235234969
Πως όμως θα είμαστε σίγουροι αν θα πρέπει να κάνουμε ή όχι το εμβόλιο; Η απάντηση είναι μία και μοναδική. ¨Οταν θα γνωρίζουμε τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Σας παραθέτω λοιπόν το σύνδεσμο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με τον φάκελο του φαρμάκου όπως αυτός εγκρίθηκε από την Ε.Ε. Σελίδες 27 και 28 οι παρενέργειες όπως αυτές επίσημα καταγράφονται και δεν σας τις έχει αναφέρει κανείς.
Δεν θα μπω στη διαδικασία ούτε να μεταφράσω από τα αγγλικά ούτε να σχολιάσω, δεν είμαι γιατρός ή υγιειονομικός και δε θα ήθελα να σας επηρεάσω στην τελική σας απόφαση. Μπορείτε όμως πολύ εύκολα να μεταφράσετε ή να ρωτήσετε κάποιον υγειονομικό να σας μεταφράσει το κείμενο και να σας πεί με απλά λόγια το τι γράφει ακριβώς.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty#authorisation-details-section